Enumeram intruchiparile luate de volei

apr. 20, 2020 Articole

Dacă vă întrebați cum se poate ca un sport să fie acuzat de faptul că are mai multe fețe, răspunsul e simplu și o să-l detaliez în cele ce urmează. Într-adevăr,voleiul este unul dintre cele mai versatile sporturi, în ceea ce privește tipul terenului și dimensiunile acestuia, numărul de jucători, echipament, reguli, etc.

            Încă de la început, voleiul a apărut ca o alternativă a baschetului pentru bărbații de vârstă mijlocie, ajungând să ocupe acum locul doi în clasamentul ce privește popularitatea jocurilor sportive.  Jocul tipic presupune existența a două echipe, a câte șase membri fiecare și a unui teren împărțit de un fileu. Scopul jocului este ca fiecare echipă să trimită mingea în terenul advers. În afara acestei versiuni, au apărut și altele, fiecare cu reguli caracteristice.

  1. Voleiul de plajă– o versiune a voleiului, dar care se joacă pe plajă sau în nisip. Față de voleiul clasic, aici echipele sunt compuse doar din doi membri, înlocuirile nefiind permise. De asemenea, terenul este mai mic decât în cazul voleiului tipic (16×8 metri, față de 18×9 metri), iar jucătorii își pot schimba poziția în orice moment al meciului. Din 1990, voleiul de plajă a devenit joc olimpic.
  • Voleiul de zăpadă– este varianta de iarnă a voleiului de plajă, regulile fiind foarte asemănătoare. Există însă și câte diferențe, cum ar fi faptul că jucătorii poartă haine călduroase și ghete cu crampoane pentru o mai bună aderență pe zăpadă. În ceea ce privește pregătirea fizică a jucătorilor, cerințele sunt mai mari ținând cont de vremea rece, altitudinile ridicate și echipamentul mai gros.
  • Voleiul în apă– tot o versiune a voleiului, dar care se joacă în apă, mai exact în piscină. Dimensiunea terenului poate varia de la 3x2m, până la 6x5m, iar numărul de jucărori dintr-o echipă este diferit în funcție de țară. Oricum, regulile jocului și sistemul de punctare este similar cu cel al tenisului de masă, în care fiecare echipă servește alternativ, de două ori, idiferent de cine puncteză. Prima echipă care ajunge la 11 puncte câștigă setul.
  • Voleiul paralimpic- este un sport pentru atleții cu dizabilități, cu un teren de dimensiuni mai mici și un fileu poziționat mai jos decât la voleiul tipic. El a apărut în anul 1965 ca un joc de reabilitare pentru soldații raniți, iar în 1967 a avut loc prima competiție internațională. Pote fi jucat atât de bărbați, cât și de femei care suferă de:  leziuni la nielul măduvei spinării, avc, leziuni cerebrale, paralizii sau amputări. Este esențial pentru jucători ca pelvisul să atingă tot timpul terenul, iar încercarea de a face pași sau de a se ridica este interzisă. Clasificarea atleților se face în funcție de gradul de dizabilitate în: MD(minim dizabilitat) și D(dizabilitat). În timp ce jucătorii cu handicap minim și-au pierdut doar o parte din forța musculară și flexibilitatea unei articulații, cei dizabilitați au pierdut toată forța musculară și flexibilitatea articulației. Doar doi jucători MD sunt permiși pe listele pentru Jocurile Paralimpice și unul singur poate intra pe teren, tocmai  pentru a  menține corectitudinea între echipe. Restul jucărorilor fac parte din categoria D.
  • Voleiul de picior- este un sport care îmbină regulile voleiului de plajă cu cele ale fotbalului. Voleiul de picior a apărut în Brazilia, fiind inventat de către Octavio de Moraes în 1965, pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro. Acest sport este, de fapt un volei de plajă ,cu excepția faptului că jucătorii nu au voie să-și folosească mâinile, regulă fundamentală a fotbalului.
  • Fistball(Faustball)- este un sport de echipă, ce se aseamănă mult cu voleiul, scopul jocului fiind acela de a plasa mingea în terenul advers. Diferența majoră față de volei este că mingea poate fi lovită cu pumnul sau cu brațul, dar niciodată cu palma. Echipele sunt alcătuite din câte cinci membri și jocul se desfășoară pe un teren dreptunghiular, împărțit în două de un fileu.
  • Catchball- este un sport de echipă derivat de la volei, în care mingea trebuie  prinsă și aruncată, iar nu lovită. Sportul a apărut în Israel și a fost conceput ca o versiune mai simplă a voleiului pentru femei.
  • Hooverball- Hoover-ball-ul a apărut ca o combinație între volei și tenis, folosind o minge medicinală . Sportul a fost inventat de medicul personal al președintelui Herbert Hoover, amiralul Joel T. Boone, pentru a menține  sănătatea președintelui. A fost cândva cel mai popular sport la Casa Albă, jucat de președinte, membrii Cabinetului, ai Curții de Justiție și alți oficiali guvernamentali.

Prin urmare,dacă te-ai gândit vreodată că voleiul e prea complicat pentru tine, iată câte posibilități ai la îndemână. Și dacă nici așa nu găsești un joc care să-ți fie pe plac, creează-ți propriul joc de volei și poate va ajunge mai popular decât îți poți imagina.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *